Sötét a kép(ernyő),

2010.06.29. 14:15

avagy a megbüntetett RTL, a médiatörvény és mi

 
Szeretem a sorozatokat. Viszont van velük (velem?) egy gond: jó, ha sorban, részről-részre tudja nézni az ember – talán ezért is nevezzük gyűjtőnéven sorozatnak. A tv-társaságok sajnos ezzel nem nagyon foglalkoznak – legfőképp az AXN, akinél az se számít, ha hamarabb jön a harmadik rész, mint a második –, valamiért az sem érdekük, hogy tudjunk róla, mikor indul egy-egy új széria; ha megszakítják, mikor fogják folytatni, és hogy a különböző részek – ha esetleg elmaradnak –, mikor láthatók legközelebb képernyőn.
 
Tegnap az RTL-en a Rejtély és a Hazudj, ha tudsz helyett azt olvashattuk, hogy az ORTT ismét szigorúan lesújtott két, a múltban elkövetett súlyos(!) hiba miatt. Azon nem csodálkozunk, hogy az RTL nem tájékoztat (esetleg csak címszavakban) – már megszoktuk; hogy nem tudhatjuk, mikor adják le az elmaradt műsorokat, ezt is megszoktuk (persze lehet, hogy csak én nem tudok az RTL őskáoszra hasonlító oldalán eligazodni).
 
Viszont amit mostantól, az új médiatörvénnyel kezdődően kell megszoknunk, nem csak az, hogy gyakrabban lesz sötét a képernyő. Az új médiatörvényben (valószínűsíthetően) benne lesz a „válaszadási jog” (lex Répássy), amivel a szabad véleménynyilvánítás joga szűnhet meg. Azt már meg sem lenne szabad említenem (mert még azt hiszi valaki, hogy nem támogatom az ésszerűséget...), hogy a média fölött őrködő két hatóság vezetőjét kilenc évre választják, nehogy egy esetleges hozzá-nem-értő kormány leválthassa a nagy tudással rendelkező (pártatlan!) hivatalnokokat.
 
És az sem fogja zavarni a Fidesz-t a törvény elfogadásában, hogy az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ) is nemtetszését fejezte ki a törvényjavaslatot olvasva. Persze az ő véleményük nem mérvadó, mit értenek ők ehhez. Egyébként is, kutyaugatás nem hallatszik a holdig – főleg nem Orbánig!
 
Tény, hogy a médiatörvény elavult és összetákolt. Lehet szidni ezért Hornékat, de sok választásuk nem volt: szükség volt változtatni a megmaradt pártállami szabályozáson. (Bővebben az 1995-ben elfogadott médiatörvényről.)
 
Persze tudjuk, hogy most „stabilabb, átláthatóbb” (Cser-Palkovics András) lesz a rendszer. Azt viszont nem tudjuk (csak sejtjük), hogy ezt a stabil, átlátható rendet a Fidesz felfogása szerint kell-e értelmezni. Ami zanzásítva talán annyi: majd én megmondom neked, mikor, mit, miért és hogyan csinálsz! (Jelen esetben: mit nézel, mit olvasol, mit írsz stb.) Mert ha nem, büntetek.
 
Szóval lesz itt büntetés jócskán, mert ezek az elfajzott zemberek össze-vissza, szabadon gondolkodnak (és egyébként is, nem egyformák – lehet, hogy ezzel is kellene valamit kezdeni!). Tehát lesznek bőven sötét képernyők, néhány órára üres hírportálok, megbüntetett blogok, bloggerek.
 
De ami „megnyugtató”, hogy az egyik, aki őrködik majd kilenc évig a rend fölött, az Szalay Annamária lesz, aki mint tudjuk, mindig átgondoltan, logikusan, az építő kritikákat meghallgatva (de magáévá soha nem téve), a logikus ellenvéleményeket pedig pont leszarva hozta eddigi döntéseit az ORTT-ben.
 
Igaz, Szalay Annamária azt mondja, nem kell félteni a blogokat. Azért mi láttunk már csodát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atque.blog.hu/api/trackback/id/tr92118517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jövőre lép hatályba az új médiatörvény 2010.06.30. 13:05:01

Ősszel szavaz a parlament a részletszabályokat tartalmazó médiatörvényről, amely a jövő évben léphet hatályba. Szalai Annamária szerint „jól átgondolt” a médiacsomag.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása